Dísznövényeink

Latin név Magyar név
Abies concolor Kolorádói jegenyefenyő
Abies nordmanniana Kaukázusi jegenyefenyő
Berberis v.Atropurpurea Borbolya
Picea abies Lucfenyő
Picea pungens glauca Ezüstfenyő
Pseudotsuga menz.var.glauca Kék douglasfenyő
Pinus wallichiana Himalájai selyemfenyő
Pinus nigra Feketefenyő
Pinus mugo v.pumilio Japán törpefenyő
Thuja occidentalis Nyugati thuja
Mahonia aquifolium Mahónia

Részletek

Abies concolor
15-20 méteres, tömött, kúpos koronájú fa. Nyugat - Európában kimondottan várostűrő fenyőnek tartják. Tűi kékesfehérek
Abies nordmanniana
15-25 méter magas, tömött, kúpos koronájú fa. Igényes faj, de az Abies nemzetségen belül edzettnek számít. Várostűrése közepes. Karácsonyfa fenyőnek is használják.
Berberis v.Atropurpurea
1,5 m -re megnövő cserje. Levelei egészen a lombhullásig sötétpiros színűek. Apró sárga a virága, és tövises vesszője van. Sövénynek is kivállóan alkalmas, nyírható.
Picea abies
Karácsonyfa fenyőnek használják. Megfelelő tápanyagellátás mellett szárazabb környezetben is jól fejlődik. Párás környezetben a metszést is jól tűri, ilyen helyen sövény is nevelhető belőle. Száraz éghajlaton a gubacstetű is megtámadhatja.
Picea pungens glauca
Arizóniai magból származik. Szabályos, szép koronát nevel .A szárazabb környezetet is elviseli. Karácsonyfa fenyőnek is használják.
Pseudotsuga menz.var.glauca
Leveleinek színe kékesszürke, fonákján ezüstszürke. Szabályos, kúp alakú, gyorsan növő fajta. Az átültetést jól tűri. Kártevője vagy kórokozója alig van.
Pinus wallichiana
15-20 méter magasra megnő. Tűlevelei selymesek, ötösével éllnak, 15-20 cm.nagyságúak, ezüstszürkék, csüngők. Gyorsnövésű. A szeles helyet nem kedveli. Lombját virágkötészetben is használják.
Pinus nigra
Tűlevelei sötétzöldek, párosával állnak, 8-12 cm nagyságúak. Gyorsnövésű. Ahol más fenyő telepítése nem lehetséges, sivár, homokos, köves talajon is kielégítően fejlődik. Karácsonyfának is használják.
Pinus mugo v.pumilio
Alacsony növésű törpe feketefenyő, lapított gömb alakú. Sziklakertbe kiválóan alkalmas.
Thuja occidentalis
Magasra növő, karcsú, kúpos, tömött koronájú fa vagy cserje. Nálunk elterjedten ültetett, alakgazdag faj. Közepes igényű, az átlagosnál nyírkosabb talajt is kibír. Nyírott és nyíratlan sövénynek is alkalmas.
Mahonia aquifolium
A koszorúkötés fontos alapanyaga. Augusztustól márciusig lehet vágni. Szép bokorrá fejlődik, ültetési távolsága 40-50 cm. Csoportosan ültetve szép dísze a kertnek,sárga virága van.

 

Foki fenyőcsemetekert 2008 - cím: Szeged Lövölde út 146. - tel: 20 414-5367, 20 477-7449 email: fokifenyo@gmail.com